Call: 0330 390 9500

In focus: The Vicarage

Constructed during the 1850s, The Vicarage is a large detached house in South Wales, which has recently benefited from a significant refurbishment. Working with our partners, we updated and improved the building to provide a home for seven people.

During the refurbishment, ceilings were lowered, large fireplaces were removed, doors were installed, and an original feature staircase was retained. The aim was to create a suitable home for vulnerable people through supported living, with improved accessibility throughout.

Images: The Vicarage following the refurbishment.

Refurbishing The Vicarage

To begin the update and improvement of The Vicarage, several existing features had to be removed including walls, flooring, internal doors and a fireplace. New timber stud partitions were then installed to create new spaces, with moisture resistant plasterboard partitions used for bathrooms and wet rooms.

uPVC double glazed patio doors were fitted to the conservatory and the dining room, while bathrooms were fitted with sinks and toilets, as well as thermostatic bar showers limited to a maximum temperature of 41°C. On the ground floor a large kitchen was made wheelchair accessible, and was fitted with an induction hob, fan assisted oven, fridge freezers, a washer and a dryer.

Improving access in and around the property was a key focus of this refurbishment, so ground floor door openings were widened for wheelchair users and entrances were levelled. Ramps were installed to provide better access to the ground floor and DDA compliant handrails were added where required.

Images: The Vicarage following the refurbishment.

Additional work at The Vicarage included plaster repairs, decoration, repointing, new ventilation, new flooring, and the installation of double panel radiators. TV aerial points were added to bedrooms, electrical sockets and switches were replaced, and new internal doors were fitted.

Safety was addressed with the installation of a new fire detection system, including smoke detectors to all rooms and circulation spaces. A sprinkler system was also fitted, along with new emergency LED down lights.

To complete the scheme, garden furniture was removed, improvements were made to an existing timber shed and car port, and damaged roof tiles were replaced. Uneven block paving was removed, and anti-slip concrete paving was installed.

Now complete, The Vicarage has been reconfigured to provide a home for seven people. The building is wheelchair accessible and includes features that are suitable for each resident.

The Vicarage is situated close to several local amenities, including bus stops, a shop, and a park. A local train station is a five-minute walk away.

Leave a reply