Call: 0330 390 9500

A look at The Elms

The Elms in the North West of England is a traditionally constructed building, with a tiled roof, brick walls and timber floors. Welcoming in appearance, The Elms is a large structure surrounded by open spaces and provides a comfortable environment for supported living.

Our goal for this property was to create six flats, all under one roof. Working closely with our partners, we began the process of converting this building, to ensure it would meet its full potential as ‘whole life’ homes.

The Elms transformed

To transform The Elms into a new home, the building required a series of internal and external refurbishment works, including repairs to the structure, the fabric and services. This included plumbing, electrics, plastering and woodwork, as well as decoration throughout.

New kitchenettes complete with fridge freezers were installed, as were new en-suite facilities including Triton Safeguard showers. Existing fireplaces were removed, new flooring was installed, and the building benefitted from the replacement of existing windows with new uPVC windows.

To ensure safety throughout, a fire detection system was installed, along with emergency lighting and handrails on the staircases. A new boiler room was added, and new internal steps were built to provide access to one of the flats.

To complete the project, a series of external works were also undertaken including new tarmac, the erection of new boundary walls featuring an electric gate, installation of a sewage treatment plant to replace the old septic tank and some original wall reinstatement. Garden spaces were also tidied, and an existing dangerous masonry archway was removed.

Creating a home at The Elms

Following an extensive transformation, The Elms has been given a new purpose – to provide a shared living space for up to six people. Each individual has their own apartment, complete with lounge, bedroom, en-suite facilities and kitchenette, and there is additional space in the building for an office.

The building has received a makeover, with new fixtures and finishes, but more importantly, it has been refurbished to meet the specific needs of the people who live there. The Elms is now a home.   

Leave a reply